Rad

PODRŠKA PRI TRAŽENJU POSLA

Ako želiš pomoć i podršku prilikom aktivnog traženja posla, možeš se prijaviti u evidenciju HZZ-a. Uvjete za prijavu možeš pregledati u prethodnoj rubrici „Kako se uključiti“.

Prijava će ti, osim podrške prilikom traženja posla, pružiti i mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Po prijavi u HZZ možeš očekivati sljedeće:

 • upisom u evidenciju dodijelit će ti se savjetnik za zapošljavanje, specijaliziran za rad s mladima
 • savjetnik za zapošljavanja sudjeluje u tvojoj pripremi za zapošljavanje i posreduje (informira i upućuje na oglašena radna mjesta) na tržištu rada
 • u suradnji s tobom, savjetnik za zapošljavanje pomaže ti u izradi i provođenju tvog osobnog plana traženja posla
 • savjetnik s tobom provodi redovite konzultacije u dogovorenom terminu i slobodan si kontaktirati ga za sva pitanja
 • moraš voditi dnevnik traženja posla

U procesu pripreme za zapošljavanje HZZ organizira brojne aktivnosti kojima se povećava tvoja konkurentnost na tržištu rada, odnosno osigurava se tvoje što brže zaposlenje (uključivanjem u radionice kojima se stječu vještine aktivnog traženja posla, sudjelovanjem u postupku profesionalne selekcije-odabira za određeno radno mjesto ili obrazovanje, informiranjem o mjerama aktivne politike zapošljavanja).

FISKALNE OLAKŠICE

Možeš se zaposliti potpuno samostalno, bez podrške ili posredovanja HZZ-a i bez subvencija. Postoji nekoliko zakonskih propisa zbog kojih poslodavac ako te zaposli može biti oslobođen pojedinih davanja.

Prilikom sklapanja ugovora o radu, moguće je koristiti jednu od tri fiskalne olakšice u obliku oslobođenja od obveze obračunavanja i uplate doprinosa na plaću.

Ukupni iznos olakšice je uvijek 17,2%, a doprinosi se odnose na:

 • doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 15%
 • doprinos za zaštitu zdravlja na radu po stopi od 0,5% i
 • doprinos za zapošljavanje po stopi od 1,7%
 1. OLAKŠICA ZA 1. ZAPOŠLJAVANJE (prema Zakonu o doprinosima)
 • trajanje: godinu dana od dana zaposlenja
 • uvjet: osoba koju zapošljavate nema evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju
 1. OLAKŠICA ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH NEZAPOSLENIH I DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIH OSOBA (prema Zakonu o poticanju zapošljavanja)
 • trajanje: dvije godine od dana zaposlenja, s obvezom zadržavanja u radnom odnosu u 3. godini rada
 • uvjet: osoba koju zapošljavate nema više od 12 mjeseci evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju u zvanju za koje se obrazovala i prijavljena je u evidenciji HZZ-a duže od 30 dana
 1. OLAKŠICA ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH NA NEODREĐENO (prema Zakonu o doprinosima)
 • trajanje: pet godina od dana sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme
 • uvjeti: ugovor o radu sklapa se s osobom do 30 godina života, mora biti sklopljen na neodređeno vrijeme i mlada osoba nije imala prethodno sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem
 • olakšicu ostvarujete kroz tri jednostavna koraka: Preuzmite infografiku.
POVRATAK NA VRH

MOGUĆNOSTI KORIŠTENJA MJERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

Ako imaš manje od 30 godina i prijavljen/a si u evidenciji HZZ-a, poslodavci za tvoje zapošljavanje mogu koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja iz paketa mjera „Mladi i kreativni“.

Radi se o državnim subvencijama kojima tvoj poslodavac dobiva potporu za zapošljavanje u iznosu od 50% (u slučaju osobe s invaliditetom, 70%) troškova tvoje ukupne ili Bruto plaće. Radi se o sljedećim mjerama o kojima više možeš saznati klikom na pojedinu mjeru ili pitaj svog savjetnika za zapošljavanje:

Postoji i druga mogućnost – ukoliko postoji poslodavac koji bi te zaposlio, ali da bi radio kod njega moraš proći nekakav oblik dodatnog osposobljavanja ili usavršavanja, poslodavac može dobiti potporu za tvoje usavršavanje u iznosu od 25% do čak 70% opravdanih troškova tvog usavršavanja. Radi se o sljedećim mjerama o kojima više možeš saznati klikom na pojedinu mjeru ili pitaj svog savjetnika za zapošljavanje:

VAŽNO: uz svaku mjeru HZZ-a nalazi se i poveznica koja služi poslodavcima, kako bi vidjeli na koji način mogu koristiti ove mjere, uz priložene obrasce koje moraju ispuniti i predati onom područnom uredu HZZ-a na kojem su registrirani. Adrese svih područnih ureda i ispostava mogu se pronaći na poveznici: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10067.
POVRATAK NA VRH

POSTOJE I MOGUĆNOSTI KRATKOTRAJNOG SUBVENCIONIRANOG ZAPOŠLJAVANJA

Ako imaš manje od 30 godina i prijavljen/a si u evidenciji HZZ-a, a iz nekog razloga nisi uspio pronaći posao u roku od 6 mjeseci ili čak duže, ili ako se želiš aktivirati u zajednici i pri tom biti nagrađen za svoj trud, postoji mogućnost korištenja mjera Javnih radova, koji su također dio paketa mjera „Mladi i kreativni“.

Javni radovi su uvijek ograničenog trajanja (prosječno traju 6 mjeseci, a iznimno mogu trajati do 12 mjeseci) za vrijeme kojeg se s poslodavcem sklapaš Ugovor o radu na određeno vrijeme, a plaća koju primaš je u visini minimalne plaće. Uz plaću, mogu se isplaćivati i troškovi stvarnog prijevoza do tvog radnog mjesta.

Poslodavci su u ovom slučaju: organizacije civilnog društva, javne ustanove, komunalna poduzeća i drugi koji ne djeluju profitno ili se financiraju iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne/područne samouprave.

Zašto bi netko želio raditi pod ovim uvjetima? Zato što prepoznaješ mogućnost da se kroz takav kraći rad aktiviraš, da doprineseš svojoj zajednici, da upoznaš nove kontakte koji ti kasnije mogu pomoći kod pronalaska posla, jer si možda već dugo prijavljen u HZZ-u i izgubio si svaku nadu za pronalaskom posla pa ti je potrebna motivacija i nova šansa da u potragu za poslom kreneš ispočetka.

Mogućnosti su zaista brojne, a radi se o sljedećim mjerama o kojima više možeš saznati klikom na pojedinu mjeru ili pitaj svog savjetnika za zapošljavanje:

VAŽNO: uz svaku mjeru HZZ-a nalazi se i poveznica koja služi poslodavcima, kako bi vidjeli na koji način mogu koristiti ove mjere, uz priložene obrasce koje moraju ispuniti i predati onom područnom uredu HZZ-a na kojem su registrirani. Adrese svih područnih ureda i ispostava mogu se pronaći na poveznici: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10067.
POVRATAK NA VRH

OČUVANJE POSTOJEĆEG RADNOG MJESTA

Kako bi se sačuvala postojeća radna mjesta, postoje mjere aktivne politike zapošljavanja koje tvom poslodavcu omogućuju da te, uz sve poslovne poteškoće, zadrže na radnom mjestu. Radi se o paketu mjera „Važno je očuvati radno mjesto“.

Premda su ove mjere primarno usmjerene na poslodavce, možeš se informirati o tome koje su mogućnosti za ostanak na tvom radnom mjestu. Preuzmi inicijativu i informiraj svog poslodavca.

Radi se o sljedećim mjerama o kojima više možeš saznati klikom na pojedinu mjeru ili pozivom na info telefon HZZ-a (01 6444 000):

DO PRVOG POSLA MORAM POLOŽITI STRUČNI ISPIT ILI STEĆI ISKUSTVO U SVOM ZANIMANJU – stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (skraćeno SOR) je posebna mjera kojom se želi riješiti nekoliko tekućih problema:

 • omogućiti stjecanje prvog radnog iskustva (u slučaju da nikada prije nisi radio, ali i u slučaju da si radio, ali izvan svoje struke) u trenutku ograničenog broja radnih mjesta, nakon kojeg ti raste vjerojatnost zapošljavanja
 • polaganje stručnog, državnog ili majstorskog ispita nakon kojeg ti je olakšano zapošljavanje te
 • omogućiti poslodavcu da sam pripremi radnika za rad prema svojim potrebama, nakon čega može zaposliti potpuno pripremljenu i profiliranu osobu koja odgovara svim njegovim potrebama.

Što dobivaš ako se uključiš u SOR? Kako se radi o jednoj vrsti obrazovanja, nisi u radnom odnosu i ne potpisuješ Ugovor o radu. Potpisuješ ugovore s Poslodavcem o međusobnim pravima i obvezama, a s HZZ-om ugovor kojim ti se izdaje rješenje o korištenju novčane pomoći za vrijeme obrazovanja.

Poslodavac koji te odabere dužan ti je uplaćivati doprinose (za mirovinsko i zdravstveno osiguranje), a HZZ tebi isplaćuje novčanu pomoć u visini od 1.600,00kn, koja će od 01. siječnja 2015. godine narasti na 2.400,00kn, kako bi se ukupan iznos sredstava koja su ti plaćena približile iznosu minimalne plaće. Uz novčanu pomoć imaš pravo i na naknadu troškova prijevoza u visini stvarnog iznosa prijevoza.

Ako želi i može, poslodavac ti može isplatiti i dodatnu naknadu ili nagradu za vrijeme SOR-a, što će se oporezivati kao drugi dohodak.

SOR obično traje 12 mjeseci, ali za pojedina zanimanja za koja je potrebno duže osposobljavanje radi polaganja stručnog ili majstorskog ispita, može trajati 24 ili 36 mjeseci.

Po završetku SOR-a imat ćeš 12/24 ili 36 mjeseci uplaćenog mirovinskog osiguranja koje će ti se vrednovati kao staž!

Mjera se zove „Rad i staž i prijevoz“, a sve o njoj možeš pronaći klikom na mjeru ili možeš postaviti pitanje svom savjetniku za zapošljavanje.

Također, možeš provjeriti i često postavljena pitanja na stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.
POVRATAK NA VRH

ŽELIM BITI SVOJ GAZDA! – samozapošljavanje i poduzetništvo

Ovdje ćeš pronaći informacije o mogućnostima otvaranja vlastitog posla, kao i kontakte ustanova i tijela koja ti mogu pomoći u tom procesu.

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE
Ako imaš manje od 30 godina i prijavljen/a si u evidenciji HZZ-a, možeš koristiti mjere za samozapošljavanje aktivne politike zapošljavanja.

Radi se o sljedećim mjerama o kojima više možeš saznati klikom na pojedinu mjeru ili pitaj svog savjetnika za zapošljavanje:

Sve informacije o dokumentaciji koja ti je potrebna za podnošenja zahtjeva, kao i dodatna pojašnjenja načinu možeš pronaći na linku ispod svake mjere.

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Osnovne informacije za sada možeš pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=544

MINISTARSTVO BRANITELJA
Osnovne informacije za sada možeš pronaći na sljedećoj poveznici:

http://www.branitelji.hr/natjecaji (dio: Aktualni natječaji)
POVRATAK NA VRH

ŽELIM ISTRAŽITI PRILIKE ZA PRIPRAVNIŠTVO ILI VJEŽBENIŠTVO

Ovdje ćeš moći pronaći informacije o poslodavcima koji nude pripravništva ili vježbeništva prema Zakonu o radu.
POVRATAK NA VRH

UČENIK SAM – ŽELIM ZARADITI SVOJ DŽEPARAC

Ovdje ćeš moći pronaći informacije i poveznice vezane uz učeničke servise.
POVRATAK NA VRH

STUDENT SAM – ŽELIM ZARADITI I UMREŽITI SE

Ovdje ćeš moći pronaći informacije i poveznice vezane uz studentske servise.
POVRATAK NA VRH

UPOMOĆ – KAKO DA UPRAVLJAM SVOJOM KARIJEROM?

U upravljanju karijerom mogu ti pomoći CISOK centri za informiranje i savjetovanje o karijeri. Više pročitaj u rubrici „Kako se uključiti?“

Pronađi najbliži CISOK: http://www.cisok.hr/pronadji-svoj-centar
POVRATAK NA VRH

POVRATAK
NA VRH